Κυριακή 31 Μαΐου 2015

Στον Ταΰγετο με παρέα...

Στην τελευταία εκδρομή μας στο βουνό είχαμε πατήσει χιόνι, στην επόμενη επίσκεψη που κάναμε δεν βρήκαμε φυσικά χιόνι, αλλά δεν περάσαμε και άσχημα.

Δεν έχει ζεστάνει ακόμα ο καιρός στο βουνό, αλλά με ένα καλό μπουφανάκι, νόστιμο φαγητό και κρασί, λίγους καλούς φίλους και προπαντός όρεξη  για βόλτα, μπορεί η εκδρομή σας να εξελιχθεί σε μια όμορφη εμπειρία επαφής με τη φύση...



Περίπου στο κέντρου του Δάσους της Βασιλικής στον Ταΰγετο, υπάρχει ο οικισμός Αγ. Παντελεήμων. Εκεί βρίσκεται και το φυλάκιο του δασαρχείου, ένα πέτρινο κτίριο με διαμορφωμένο περιβάλλων χώρο  που τους καλοκαιρινούς μήνες φιλοξενεί τους δασοφύλακες. 


Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Συνένωση μελισσιών με...εφημερίδα

Έχουμε μερικά μελίσσια που για κάποιους λόγους δεν αναπτύσσονται όπως τα υπόλοιπα, μπορεί η βασίλισσα να μην είναι καλή, μπορεί να ξεκίνησαν με πολύ μικρούς πληθυσμούς, ή να σμηνούργησαν, ή να έπαθαν κάποια δηλητηρίαση...

Οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί και διαφορετικοί, αν δεν υποπτευόμαστε κάποια ασθένεια ως αιτία για τη μη ανάπτυξή τους, μπορούμε να τα συνενώσουμε με τη μέθοδο της εφημερίδας προκειμένου το μελίσσι μας να δυναμώσει και έτσι ίσως καταφέρουμε να πάρουμε και λίγο παραπάνω μέλι...



 Ξέρετε αλήθεια ποια είναι η εφημερίδα που αρέσει στους περισσότερους μελισσοκόμους ?

Η εφημερίδα "Καθημερινή".

Αρέσει ...για το μέγεθος της σελίδας που έχει, βολεύει περισσότερο στις συνενώσεις των κυψελών, έτσι έχουμε διπλό όφελος και για διάβασμα και για τα μελίσσια!!

Αρχικά θα πρέπει να εντοπίσουμε ποια μελίσσια εξυπηρετεί να ενωθούν μεταξύ τους.

Αν πιστεύουμε ότι  και οι δυο βασίλισσες  είναι καλές, μπορούμε να κρατήσουμε τη μια σε ένα τριπλοκυψελίδιο πριν κάνουμε την ένωση.

Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Ρεβύθια με λεμόνι

Τα ρεβύθια έχουν μια πιο δροσερή και αρωματική γεύση σε αυτή τη συνταγή, τρώγονται ευχάριστα και το χειμώνα και το καλοκαίρι.

Μπορούν να είναι το κυρίως πιάτο, αλλά κάλλιστα μπορούν να γίνουν και το συνοδευτικό για ένα ψητό φιλέτο... 



Αρχικά, θα πρέπει να θυμηθούμε από το βράδυ πριν πάμε για ύπνο, να βάλουμε τα ρεβύθια να μαλακώσουν μέσα σε νερό...διαφορετικά είναι κομματάκι δύσκολο να βράσουν τα ρεβυθάκια μας την επόμενη ημέρα.

Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Μετάγγιση μελισσιού από τριπλοκυψελίδιο σε κανονική κυψέλη

Φτιάξαμε ωραίες φρέσκες βασιλοπούλες με τριπλοκυψελίδια.

Ωραία, τι κάνουμε όμως με αυτές τώρα ?

 Η νέα βασίλισσα γεννάει φουλ και το νέο μελίσσι  έχει ανάγκη από μεγαλύτερο σπιτάκι για να καλύψει τις ανάγκες του σε ανάπτυξη, οπότε γρήγορα έρχεται η στιγμή που  θα πρέπει να του κάνουμε "μετακόμιση"  πριν ζορίσουν τα πράγματα, από το μικρό σπίτι, στο ...μεγαλύτερο...




Αρχικά πάμε στην κυψέλη που θέλουμε να μεταγγίσουμε, στην συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για τρία μελίσσια των τριών πλαισίων που συστεγάζονται σε μια κυψέλη με ξύλινο χώρισμα ανάμεσά τους και με διαφορετική είσοδο το καθένα.

Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Δημητσάνα και...πέριξ...

Η εκδρομή με διανυκτέρευση στη Δημητσάνα, σχεδιάστηκε έτσι ώστε να μας βολέψει  στην περιήγηση  που θέλαμε να κάνουμε στην ευρύτερη  περιοχή του Μαινάλου. 

Η Δημητσάνα είναι ένας παραδοσιακός οικισμός  με πετρόχτιστα σπίτια  χτισμένη στα 950 μέτρα υψόμετρο με σημαντικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821, τόσο λόγω των μπαρουτόμυλων όσο και λόγω των σημαντικών Δημητσανιτών που σχετίστηκαν με αυτήν.

Πέρα από την εξέχουσα θέση που έχει αυτό το χωριό στην νεότερη ελληνική ιστορία, εμάς μας βόλεψε για τη γεωγραφική θέση που έχει στην περιοχή της Αρκαδίας...





Ξεκινήσαμε από τη μεσσηνιακή Μάνη λίγο μετά την πρωτομαγιά. Η αφορμή ήταν μια αναζήτηση σε γενεαλογικές ρίζες που θέλαμε να κάνουμε σε ένα πολύ μικρό χωριό στην κοντινή περιοχή, συνδυάζοντας το όμως και με μια εκδρομή στα ορεινά.

Γρήγορα αφήνοντας τη Καλαμάτα πίσω μας και παίρνοντας το δρόμο για Αθήνα, βγήκαμε στην έξοδο για Μεγαλόπολη.

Σήμα κατατεθέν της περιοχής...το φουγάρο, αν και η περιοχή κάτω από το φως του Μαγιάτικου ήλιου ήταν πεντάμορφη (πλην του εργοστασίου)

Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Νυκτερινή μεταφορά κυψελών...ψηλότερα...

Έπιασε Μάιος πια και ότι λουλουδάκια υπάρχουν στο μελισσοκομείο που βρίσκετε κοντά στη θάλασσα...αρχίζουν να "χαιρετάνε", οπότε τα μελίσσια μας πρέπει να μεταφερθούν σε νέους τόπους πιο ..."χορταστικούς" από πλευράς λουλουδιών.

Πέρυσι η αντίστοιχη μεταφορά έγινε γύρω στα μέσα Μαΐου, φέτος τα πήραμε μια εβδομάδα νωρίτερα, για να μην ...πεινάσουν εντελώς.


Η μεταφορά έγινε σε δυο δόσεις, αργά το απόγευμα της πρώτης ημέρας φορτώθηκαν περίπου οι μισές και την επόμενη ημέρα μεταφέρθηκαν και οι υπόλοιπες.