Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Εμβολιασμός τεχνιτών βασιλικών κελιών σε παραφυάδες

Σε πρόσφατη βασιλοτροφία που έκανα, οι μέλισσες σφράγισαν περίπου μια ντουζίνα βασιλοκέλια.

Κάθε βασιλοκέλι και μια βασίλισσα, κάθε βασίλισσα και ένα νέο υποψήφιο μελίσσι...

Ωραία πράγματα.

Την ένατη ημέρα μετά τον εμβολιασμό (σύμφωνα με τα σεμινάρια) κόβουμε τις παραφυάδες και εμβολιάζουμε με τα έτοιμα σφραγισμένα κελιά τη δέκατη ημέρα.

Για να πω την ...αλήθεια τελικά έκοψα  παραφυάδες την όγδοη ημέρα (λόγω προβλεπόμενης κακοκαιρίας) των τριών πλαισίων και την ημέρα του εμβολιασμού, πριν βάλω το τεχνητό βασιλοκέλι, κατέστρεψα (ελπίζω ) όλα τα δικά τους βασιλικά κελιά που είχαν ξεκινήσει να χτίζουν...

Δεν έκανα μεταφορά των παραφυάδων σε διαφορετική τοποθεσία, αλλά μόνο τις  μετέφερα 20-30 μέτρα πιο μακρυά από την αρχική κυψέλη που ήταν πριν κόψω τις παραφυάδες.



Οι παραφυάδες σε τριπλοκυψελίδια με κανονικό πλαίσιο απαιτούν μεγαλύτερο αριθμό μελισσών, αλλά μετά μπορούν να αξιοποιηθούν πολύ πιο εύκολα, επίσης  γρήγορα μπορούν να γίνουν ένα κανονικό μελίσσι με λίγη επιπλέον βοήθεια.


Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Γύρω - γύρω από τον Ταΰγετο και στη μέση το ...Γεωργίτσι...

Ο καιρός αρχίζει να μυρίζει Άνοιξη για τα καλά πια, τι ωραιότερο λοιπόν αυτή την εποχή...από μια εκδρομούλα.

- Που όμως ?

- Βουνό ή θάλασσα ?
- Γίνεται να συνδυαστούν αυτά τα δυο ?
-Ναι. 
Από τη θάλασσα στο βουνό και από το βουνό στη ...θάλασσα και στη μέση το χωριό Γεωργίτσι Λακωνίας ή αλλιώς "το μπαλκόνι του Ταΰγετου" όπως το αποκαλούν  διαφορετικά.



Χτισμένο στη βορειοανατολική πλευρά του Ταΰγετου στα 900-1000 μ. υψόμετρο, πλούσιο σε βλάστηση και νερά...

Ξεκινήσαμε όχι πολύ πρωί, αφήνοντας πίσω μας τη μεσσηνιακή Μάνη και τα παραθαλάσσια χωριά της, πήραμε ανηφορικά το δρόμο με κατεύθυνση προς Καλαμάτα, 

Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Ενημέρωση για ασπιρίνη και αλλεργία στη μέλισσα...

Πρόσφατα ενημερώθηκα με e-mail από αναγνώστη του blog,  για μια ανάρτηση που αφορά νέα δεδομένα σχετικά με τη κατανάλωση μερικών φαρμάκων σε συνδυασμό με το κέντρισμα της μέλισσας, ακόμα και σε άτομα που ποτέ πριν δεν είχαν προβλήματα με αλλεργίες...

Επαγγελματίες μελισσοκόμοι μη αλλεργικοί, μετά από χρήση μιας απλής...ασπιρίνης ή αντιφλεγμονώδους φαρμάκου, παρουσίασαν αλλεργικό επεισόδιο... 

Ο συνάδελφος Νίκος από την Κέρκυρα, τον οποίο ευχαριστώ πολύ για τη σκέψη του να ενημερώσει τους άλλους μελισσοκόμους, όπως αναφέρει στο μαιλ που μου έστειλε, δεν έχει σκοπό να τρομάξει κάποιον, αλλά καλό είναι όσοι έρχονται πιο κοντά με τις μελισσούλες να ''φυλάνε'' τα ρούχα τους γιατί κανείς ποτέ  δε ξέρει.




 Ακολουθεί το κείμενο που έλαβα από τον συνάδελφο Νίκο για πιο λεπτομερή ενημέρωση.

Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Μήπως ...λιγότερες επιθεωρήσεις...φτιάχνουν δυνατότερα μελίσσια ?

Ο τίτλος συμπυκνώνει μερικές σκέψεις και ένα προβληματισμό σχετικά με αυτό το θέμα.

Η αφορμή για αυτή τη διαπίστωση  ήταν ένα μελίσσι που μεταφέρθηκε ξεχωριστά από τις υπόλοιπες κυψέλες του μελισσοκομείου σε ένα αμυγδαλεώνα για επικονίαση των δέντρων.

Λόγω απόστασης, δέχτηκε λιγότερες επιθεωρήσεις σε σχέση με τα υπόλοιπα μελίσσια, ίσως και λιγότερη φροντίδα...

Οι αμυγδαλιές είναι μικρά δεντράκια ακόμα, οπότε δεν μπορώ να σκεφτώ ότι το μελίσσι βρήκε άφθονη τροφή και γιαυτό το λόγο αναπτύχθηκε τόσο καλά...



Η συγκεκριμένη κυψέλη βρισκόταν μάλιστα  σε μεγαλύτερο υψόμετρο σε σχέση με τα υπόλοιπα μελίσσια και  το φετινό χειμώνα "ζορίστηκε" περισσότερο από τις άλλες κυψέλες που λιάζονταν δίπλα στη θάλασσα...

Στην αρχή της ανάπτυξης, για τροφή είχε μόνο ...μικρές αμυγδαλιές και λουλουδάκια Ταΰγετου...  

Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Δέκα πλαίσια κάτω ...οκτώ πλαίσια πάνω...

Στις αρχές της Άνοιξης, όταν ο καιρός δεν έχει ακόμα σταθεροποιηθεί καλά και έχουμε μια ζέστη μια κρύο, όπως τη φετινή χρονιά, η τοποθέτηση δεύτερου πατώματος είναι ένα πρόβλημα...

Δέκα πλαίσια με άδειο χώρο πάνω από ένα μελίσσι που οριακά προσπαθεί να καλύψει το πρώτο πάτωμα και με τον καιρό να κάνει συνέχεια σκαμπανεβάσματα, εε, δεν είναι και ότι καλύτερο για την ανάπτυξή του.

Στα πρώτα πατώματα που έβαλα φέτος την Άνοιξη, είπα να δοκιμάσω ένα ελαφρά διαφορετικό τρόπο τοποθέτησης δεύτερου πατώματος, ευελπιστώντας να έχω καλύτερα αποτελέσματα στην ανάπτυξη και αν είναι παράλληλα δυνατό να υπάρχει και κάποια προστασία σε ξαφνική πτώση της θερμοκρασίας.

Για το λόγο αυτό, άφησα δέκα πλαίσια κάτω και έβαλα... οκτώ πλαίσια πάνω.


Έχω διαβάσει ότι οι οκτάρες κυψέλες αναπτύσσονται καλύτερα την Άνοιξη λόγω θερμοδυναμικής, δεν έχω όμως οκτάρες, δουλεύω με δεκάρες...

Το σκεπτικό ήταν να περιοριστεί ο χώρος της κυψέλης ώστε να είναι πιο εύκολο για το μελίσσι να ελέγξει τη θερμοκρασία του χώρου του.

Αυτό πρακτικά έγινε με την τοποθέτηση δυο τεμαχίων φελιζόλ στις ακριανές θέσεις των πλαισίων   του δεύτερου πατώματος.

Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Εύκολες χειροποίητες κρεμάστρες

Με απλά υλικά που μπορούμε εύκολα να βρούμε και λίγη όρεξη για δουλειά, είναι δυνατόν να φτιάξουμε όμορφα και πρακτικά δημιουργήματα για το σπίτι.

Μια κρεμαστρούλα για τα κλειδιά μας, για να μην τα ψάχνουμε όλη την ώρα ή για να κρεμάσουμε ότι άλλο θέλουμε μέσα στο σπίτι...

Θα χρειαστούμε ότι παλιό ξύλο έχουμε, ακόμα και από παλιές παλέτες ή συσκευασίες ξύλινες, αρκεί να μην είναι εμποτισμένο με χημικά, όσο πιο παλιό, τόσο καλύτερα, θα μοιάζει πιο καλλιτεχνικό.



Αρχικά θα κόψουμε τα σανίδια στο επιθυμητό μέγεθος, ανάλογα με την χρήση που έχουμε κατά νου να κάνουμε...

Θα τρίψουμε με γυαλόχαρτο να καθαριστούν οι επιφάνειες του ξύλου και θα βάψουμε με χρώματα νερού τα ξύλα.
Πρώτα ένα μονόχρωμο και θα το αφήσουμε να στεγνώσει καλά.
Μετά με το γυαλόχαρτο πάλι θα τρίψουμε τις γωνίες του ξύλου να φύγει το χρώμα και θα προσπαθήσουμε να στρογγυλέψουμε τις άκρες.

Θα δείχνει πιο όμορφο έτσι γιατί θα μοιάζει για παλιό...

Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Πρώτη βασιλοτροφία για το 2015...

Τις τελευταίες ημέρες του Μαρτίου ξεκίνησα τη πρώτη βασιλοτροφία για το 2015.

 Πέρυσι είχα δοκιμάσει  για πρώτη φορά να κάνω εμβολιασμό με το χέρι, τύπου ζέντερ, τύπου κόβω φυσικά βασιλοκέλια...με όλους τους τρόπους που μπορεί να δημιουργηθεί μια νέα βασίλισσα!!

Για φέτος προμηθεύτηκα ένα καλύτερο εμβολιαστήρι και έκανα πιο οργανωμένες προσπάθειες, τα αποτελέσματα ήταν  φυσικά πολύ καλύτερα, γιατί όλα  τα πράγματα είναι θέμα εξάσκησης και εμπειρίας.

Έτσι λοιπόν φέτος είχαμε καλύτερα ποσοστά αποδοχής και επιτυχίας στον αριθμό των βασιλικών κελιών...ελπίζω σταδιακά να πηγαίνουμε όλο και καλύτερα...


Ο καιρός ήταν σχετικά καλός την ημέρα που θα γινόταν ο εμβολιασμός, αλλά επειδή έκανε λίγο κρύο αποφάσισα να γίνει ο εμβολιασμός μέσα στο αυτοκίνητο .Όχι τόσο άνετα για τους χειρισμούς, αλλά σίγουρα πιο ζεστά για τις μελλοντικές βασιλοπούλες.

Για να είναι πιο πρακτική η όλη διαδικασία, έφτιαξα μια βάση στήριξης του πλαισίου η οποία μπορεί να τοποθετηθεί και μέσα στο αυτοκίνητο αλλά και οπουδήποτε αλλού πάνω σε μια επίπεδη επιφάνεια.

Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Ενίσχυση αδύναμου μελισσιού με παραμάνες εργάτριες...

Έχουμε ένα πολύ μικρό μελισσάκι που κατάφερε να βγάλει το χειμώνα, αλλά δυσκολεύεται να αναπτυχθεί...

- Τι κάνουμε ?

Εκτός από ευχέλαιο, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε το λόγο ή τους λόγους, πότε δεν είναι μόνο ένας, μιας και στην κυψέλη όλα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

Αν πιστεύουμε ότι η βασίλισσα μας είναι καλή, αλλά δεν βλέπουμε ο γόνος της να αναπτύσσεται ικανοποιητικά, ίσως δεν υπάρχει αρκετός πληθυσμός εργατριών (παραμάνες) να υποστηρίξει τη γέννα της βασίλισσας, οπότε και αυτή προσαρμόζει την ημερήσια γέννα της ....προς τα κάτω, αντί να την αυξήσει.
Εννοείται φυσικά ότι μέσα στην κυψέλη έχουμε αρκετές τροφές, μέλι και γύρη. Αν δεν υπάρχουν, πάλι η βασίλισσα μειώνει τη γέννα της.

Θα μπορούσαμε να βάλουμε ένα πλαίσιο με σφραγισμένο γόνο, για να δυναμώσει το μικρό μελισσάκι μας.

Καλή επιλογή.

 Αλλά αυτό έχει έναν κίνδυνο, αν το μελίσσι είναι πάρα πολύ μικρό και δεν έχει όσες εργάτριες χρειάζονται για να καλυφθεί επαρκώς ο πρόσθετος γόνος, κινδυνεύει  να παγώσει...

Σε αυτή την περίπτωση είναι πιο ασφαλές να ενισχύσουμε το μελίσσι αρχικά μόνο με παραμάνες εργάτριες, ειδικά τις εποχές που ο καιρός δεν έχει ακόμα ζεστάνει καλά.

-Πως το κάνουμε αυτό ?

- Έτσι.
  

Τοποθετούμε μια επίπεδη επιφάνεια, ένα φελιζόλ ή το καπάκι μιας κυψέλης με την μεταλλική του πλευρά προς τα επάνω, μπροστά από την είσοδο της κυψέλης που θέλουμε να ενισχύσουμε και τινάζουμε τις μέλισσες που υπάρχουν πάνω σε ένα πλαίσιο το οποίο  έχει γόνο.
Με μεγάλη προσοχή φυσικά διαλέγουμε το πλαίσιο αυτό από μια δυνατή κυψέλη, για να μην λείψουν οι παραμάνες από ένα άλλο μελίσσι...

Βρίσκουμε πρώτα τη βασίλισσα του μελισσιού, την αφήνουμε με το πλαίσιο που βρίσκεται επάνω μέσα στην κυψέλη και μετά διαλέγουμε ένα άλλο πλαίσιο που έχει γόνο για να το τινάξουμε...έτσι είμαστε σίγουροι ότι δεν θα τινάξουμε κατά λάθος τη βασίλισσα της άλλης κυψέλης...

Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Πασχαλινή έκθεση δημιουργών - 10 /11 Απριλίου

Μετά την επιτυχημένη Χριστουγεννιάτικη  έκθεση, οι καλλιτέχνες - δημιουργοί της Μάνης  κάνουν τη δεύτερη παρουσίαση τους στο πνευματικό κέντρο της Στούπας.

Θα βρείτε ξεχωριστά πασχαλινά δώρα που εκθέτουν ντόπιοι δημιουργοί.

Η έκθεση θα είναι ανοικτή από 12.00 - 19.00 

                         10  &  11  ΑΠΡΙΛΙΟΥ   2015



Επίσης, τη Μ. Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί...κυνήγι θησαυρού  με βραβείο για τον νικητή !!

Ώρα έναρξης 15.30 

Το Μ. Σάββατο θα υπάρχει ζωντανή μουσική "The Locols" 

Ώρα έναρξης 14.30

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης  θα υπάρχει μπουφές που είναι προσφορά των εκθετών - δημιουργών.

Οπότε μπορείτε να προγραμματίσετε την ώρα της επίσκεψης σας ανάλογα  με τι σας αρέσει περισσότερο να παρακολουθήσετε και φυσικά να πάρετε  μαζί σας στην έκθεση τους φίλους και επισκέπτες σας.

Φυσικά θα είναι μια ωραία βόλτα και για τα πιτσιρίκια σας, μιας και το πνευματικό κέντρο βρίσκεται στην αρχή του ποδηλατόδρομου...

Να περάσετε όμορφα.