Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Για ένα καφέ στο θέατρο...μαζί με ποδοσφαιρικό θέαμα

Καφές, θέατρο και ποδόσφαιρο ?

Άσχετα όλα αυτά μεταξύ τους θα μπορούσαμε να σκεφτούμε, αλλά υπάρχει ένα χωριό, η Πλάτσα στη μεσσηνιακή Μάνη, που μπορεί και τα συνδυάζει.

Πριν λίγες ημέρες ήρθε η έμπνευση για ένα απογευματινό καφέ με...θέα.



Πρώτη μας επιλογή για τη θέα ήταν το νεόκτιστο θέατρο που βρίσκεται σε απόσταση 5-6 χιλ. από τον Άγιο Νικόλαο, στη θέση Καμπινάρη στο χωριό  Πλάτσα και όπου με ένα γκαζάκι μπορείς να έχεις μια αξέχαστη ...εμπειρία...καφέ.

Στον ίδιο χώρο  βρίσκεται και ο βυζαντινός ναός του Αγ. Νικολάου με μια θαυμάσια τρίκλιτη βασιλική του 10ου-11ου αιώνα.

Επίσης σε παράπλευρο χώρο βρίσκεται και το γήπεδο ποδοσφαίρου της τοπικής ομάδας "Α.Ε ΜΑΝΗΣ"

Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Δωρεάν σεμινάριο για τους ενεργούς μικροοργανισμούς στο Μαρκόπουλο Αττικής

Οι ενεργοί μικροοργανισμοί είναι κάτι σχετικά πρόσφατο για την ελληνική πραγματικότητα και γενικότερα για την ελληνική μελισσοκομία, γεωργία, κτηνοτροφία.

Στο εξωτερικό είναι κάτι που το γνωρίζουν και το εφαρμόζουν εδώ και αρκετά χρόνια στηρίζοντας τη βιολογική καλλιέργεια και ανάπτυξή τους... 

Για όποιον λοιπόν θα ήθελε  να μάθει περισσότερα για τη παρασκευή και τη χρήση τους, διοργανώνεται δωρεάν σεμινάριο στο Μαρκόπουλο Αττικής στις 30 Νοεμβρίου στο κτήμα  "ΜΑΛΙ ΒΕΝΙ"

περισσότερες πληροφορίες εδώ


Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Σφηκοπαγίδα λίγο πριν το χειμώνα για σύλληψη των βασιλισσών-σφηκών...

Το πρόβλημα με τις σφήκες είναι πιο έντονο στο τέλος του καλοκαιριού, λίγο αργότερα τα πράγματα είναι σαφώς πιο χαλαρά.

Όμως είναι έξυπνο από την πλευρά μας να συντηρούμε μια σφηκοπαγίδα στο μελισσοκομείο μας ακόμα και την εποχή που υπάρχουν ελάχιστες σφήκες και δεν αποτελούν καν πρόβλημα για τις κυψέλες μας.

εδώ  είναι ο σύνδεσμος με τον τρόπο κατασκευής μιας τέτοιας παγίδας


(βελτιώθηκε  με την προσθήκη μιας επιπλέον πιο ψιλής σήτας, γιατί κάποιες σφήκες μπορούσαν να διαφύγουν από τις τρύπες της αρχικής)

- Γιατί, να το κάνω αυτό θα μου πείτε...
- για να πιάσουμε τις βασίλισσες σφήκες !

Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Βόλτα με μηχανές ως το ακρωτήριο Ταίναρο...

Πριν λίγο καιρό μας έγινε πρόταση από φίλους, να συμμετάσχουμε σε μονοήμερη εκδρομή που θα έκαναν στο ακρωτήριο Ταίναρο.
θα έρχονταν και κάποιοι άλλοι δικοί τους φίλοι από Αθήνα και θα κάναμε έτσι όλοι μαζί,  περιμετρικά την οδική διαδρομή του μεσαίου ακρωτηρίου της Πελοποννήσου με μοτοσυκλέτες.
Για εμάς ήταν μια μικρή σχετικά απόσταση, (αφού ζούμε στη Μάνη) ο καιρός θα ήταν χαλαρός, αν και Νοέμβριος, έτσι είπαμε το ναι για την εμπειρία...

Ξεκινήσαμε σχετικά αργά το πρωί , οι άλλοι θα έρχονταν από Αθήνα και Σπάρτη, εμείς δίπλα είμαστε, δεν υπήρχε βιασύνη και με όλα τα απαραίτητα εφόδια προστασίας αρχίσαμε να ανηφορίζουμε μια πανέμορφη διαδρομή.

Το ραντεβού συνάντησης είχε δοθεί σε ένα μοναδικό μέρος.



Αν και απέχει μόνο λίγα χιλιόμετρα από τον τόπο καταγωγής μου, δεν γνώριζα καν την ύπαρξη του...

Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

"Σφίξιμο" των μελισσιών για ξεχειμώνιασμα και το ...μέλι απ' έξω

Έχω μερικές φετινές παραφυάδες που δεν "πατούν " καλά όλα τα πλαίσια της κυψέλης τους, σε προηγούμενη επιθεώρηση εντόπισα το πρόβλημα αλλά δεν μπορούσα να αποφασίσω ποιο πλαίσιο να αφαιρέσω από όλα γιατί ή θα είχαν σφραγισμένο γόνο ή θα είχαν γύρη και μέλι διάσπαρτα...


Μου ήταν δύσκολο νοητικά να τους αφαιρέσω πλαίσια με τροφές ( ήταν μισογεμάτα και λυπόμουν να τους πάρω το φαγητό με τον χειμώνα μπροστά τους ) ευελπιστώντας όμως  στην επόμενη επιθεώρηση να αυξηθεί ο πληθυσμός από τις νέες μέλισσες που θα γεννιόντουσαν από το σφραγισμένο γόνο τα άφησα για  να καλυφθούν μελλοντικά με αυτό τον τρόπο τα πλεονάζοντα πλαίσια.
Πράγμα το οποίο όμως δεν έγινε στο μέγεθος που θα ήθελα ...

Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Για ξύλα στον Ταΰγετο με αιγαιοπελαγίτικες μελισσοκομικές συναντήσεις....

Ταΰγετος και Αιγαίο είναι λίγο δύσκολο να συναντηθούν θα μου πείτε...

Έλα όμως που γίνεται και ο συνδετικός τους κρίκος είναι...το μέλι.

 Μισό λεπτό να εξηγήσω τη διαδρομή αναλυτικά από την αρχή...
Πριν λίγες μέρες κάναμε το καθιερωμένο ετήσιο μάζεμα καυσόξυλων από το βουνό του Ταΰγετου με την σύμφωνη αδειοδότηση και εποπτεία του δασαρχείου.

Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Πως παράγεται το ελαιόλαδο στο ελαιοτριβείο

Μαζέψαμε τις ελιές  από τα δέντρα μας, πολύ ωραία, αυτό όμως δεν ...τρώγεται έτσι όπως είναι, πρέπει να πάει ο καρπός στο ελαιοτριβείο πρώτα, να γίνει η επεξεργασία του για να μπορέσει να βγει το ελαιόλαδο και τότε μόνο είναι έτοιμο για κατανάλωση. 

Να δούμε λοιπόν πως γίνεται με τη σειρά αυτή η διαδικασία...

Πρώτα μαζεύεται ο καρπός του κάθε παραγωγού πάνω σε παλέτες,


 μέσα σε πάνινα σακιά (για καλύτερη διατήρηση ) και περιμένει ο κάθε ενδιαφερόμενος να έρθει η σειρά του προκειμένου να ξεκινήσει η παραγωγή του ελαιολάδου του.

Με Κλαρκ  πηγαίνει η παλέτα με τον καρπό στο σημείο που αρχίζει η γραμμή παραγωγής 

Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Θεραπεία με μέλι στο...μάτι μιας γάτας

Το μέλι εκτός από τρόφιμο μπορεί να είναι και φάρμακο...

Πρόσφατα το δοκίμασα στη πράξη με επιτυχία και ο ασθενής ήταν μια ...γάτα.

Πάει λίγος καιρός που μια γατούλα είχε μπλέξει σε ...γατοκαυγάδες και είχε "φάει" μια νυχιά στο μάτι με αποτέλεσμα να μην κλείνει η πληγή της με τίποτα.

Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

Πατέντα για εύκολο σάκιασμα του καρπού των ελιών

Μια και είμαστε σε ελαιοκομική περίοδο και σε πολλές περιοχές έχει αρχίσει ήδη η συγκομιδή των ελιών, σκέφτηκα να κάνω επανάληψη μια παλαιότερη ανάρτηση με μια πατεντούλα για το σάκιασμα του καρπού.
Είναι κάτι απλό και γρήγορο, μπορείς να το  φτιάξεις πολύ εύκολα και να κάνεις τη δουλειά του σακιάσματος χωρίς πολύ κόπο.
 Για όσους λοιπόν δεν έτυχε να το διαβάσουν, τώρα είναι η κατάλληλη ώρα να το μάθουν.Για όσους το γνωρίζουν, είναι ευκαιρία για μια ...επανάληψη.


Με μηδενικό κόστος μπορούμε να φτιάξουμε μια εύκολη πατέντα που μας επιτρέπει να βάλουμε το καρπό των ελιών πολύ εύκολα και γρήγορα στο τσουβάλι.







Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι ένας άδειος μεγάλος  κουβάς σαν αυτούς που έχουν μέσα πλαστικό χρώμα για βάψιμο και ...3 βίδες.

Αυτό είναι όλο !