Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Προστασία φωτογραφικής μηχανής από τη πρόπολη με διάφανη μεμβράνη

Πολλές φορές θέλουμε να φωτογραφίσουμε από κοντά τις μέλισσες μας και χρησιμοποιούμε φωτογραφική μηχανή πιάνοντας τη όμως με τα γάντια μας...

Αυτό έχει σαν  αποτέλεσμα όμως  να κολλάει πρόπολη πάνω της και  να παιδευόμαστε μετά να τη καθαρίσουμε με ένα σωρό διαφορετικούς τρόπους και χωρίς να το καταφέρνουμε πάντα με απόλυτη επιτυχία.  

Ένας πρακτικός τρόπος για να μην συμβαίνει αυτό, είναι να την περιτυλίξουμε με διάφανη μεμβράνη κουζίνας.




(εδώ είναι τυλιγμένη μια παλιότερη μηχανή ως δείγμα)

Αν είναι τύπου κόμπακτ η μηχανή μας  είναι πιο εύκολο, αρκεί να αφήσουμε μόνο τη τρύπα του φακού χωρίς τη κάλυψη  της πλαστικής μεμβράνης, ενώ αν είναι με αποσπώμενους φακούς - ζουμ πρέπει να μην  καλύψουμε πλήρως το φακό για να μπορεί να περιστρέφεται...

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Η επίσκεψη μιας ....αλεπούς

Χθες είχαμε μια απροσδόκητη επίσκεψη την ώρα του μεσημεριανού  φαγητού, μας επισκέφτηκε ...μια αλεπού !



Τρώγοντας στη βεράντα με μια υπέροχη λιακάδα στον ουρανό, ακούστηκε ένα χρατσ-χρατσ σαν μασούλημα από το κήπο του διπλανού σπιτιού...

- Τι να ήταν άραγε ?
- Γάτα ?
Όχι δεν ήταν αδέσποτη γάτα, ήταν.... μια αλεπού πάνω στο μαντρότοιχο !

Λίγο μαδημένη, αλλά κανονική αλεπού.

Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Αναζήτηση μελισσοκομικών πληροφοριών στο διαδίκτυο και αλλού...

Όταν ξεκινήσει  κάποιος και  ασχολείται με την μελισσοκομία, δεν είναι δεδομένο ότι έχει και κάποιον να του δείξει τα πρώτα απαραίτητα βήματα.

Αν έχει πολύ καλά είναι, αρκεί να είναι όμως  κάποιος που μπορεί να του έχει εμπιστοσύνη και να μπορεί να...κατανοήσει  βέβαια το τρόπο με τον οποίο τον...διδάσκει.

Αν δεν έχει ?

Αν δεν έχει, πάει όσες περισσότερες " επισκέψεις" μπορεί σε διάφορα μελισσοκομεία γνωστών και φίλων που μπορούν να τον φιλοξενήσουν έστω και για λίγες ώρες...

Το σοβαρότερο όμως είναι να έχει αρχίσει να διαβάζει ...μελισσοκομία.Έστω ένα βασικό αρχικό βιβλίο για τις μέλισσες και γενικότερα την παραγωγή μελιού.



(παλαιότερο φωτο-κολάζ με μέλι ...παραγωγής μας )

Όσα περισσότερα βιβλία διαβάσει κανείς τόσο καλύτερα εννοείται ότι είναι  και ακόμα καλύτερα με πιο σφαιρικά θέματα γύρω από την παραγωγή και την παθολογία της μέλισσας.

Μετά είναι τα σεμινάρια...

Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Οι λιακάδες του Οκτώβρη στη Μάνη

Είμαστε στα μέσα του Οκτώβρη και ο καιρός θυμίζει καλοκαιράκι.




Περνούσα με το σκούτερ από το παραλιακό δρόμο και είχα φωτογραφική μηχανή μαζί μου...είπα λοιπόν να τραβήξω μερικά στιγμιότυπα για αυτούς που ζουν μακρυά από τη θάλασσα και για ...όσους δεν τη χόρτασαν ...όσο θα ήθελαν αυτό το καλοκαίρι.

Υπάρχουν  αρκετοί ξένοι τουρίστες στην περιοχή που έχουν ακόμα και τώρα  διάθεση για μπάνιο...όχι σαν την αφεντιά μου που είμαι κάθε μέρα δίπλα και το θεωρώ δεδομένο και λέω ...που να τρέχω τώρα, μέσα στο αλάτι...

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Επισκευή αποστάτη πλαισίου ...με βίδα

Πολλές φορές ο αποστάτης του πλαισίου (το ξυλάκι που κρατά σταθερή την απόσταση από το διπλανό του) λόγω χρήσης ή κακής κατασκευής χαλάει...





Τότε έχει σαν αποτέλεσμα το ένα πλαίσιο να εφάπτεται με το άλλο και οι μέλισσες να μην μπορούν να περάσουν ανάμεσα τους για να κάνουν τις δουλίτσες  που πρέπει να κάνουν!

Μπορούμε να  καρφώσουμε το μικρό ξυλάκι που αποκολλήθηκε (αν το βρούμε ) με ένα καρφάκι...αλλά πιστεύω πιο εύκολα είναι με μια ...βίδα.

Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Τακτοποίηση πλαισίων στην κυψέλη...

Όταν είσαι στα πρώτα μελισσοκομικά σου βήματα, το να τακτοποιήσεις τα πλαίσια μέσα σε μια κυψέλη μοιάζει λίγο με ...Γολγοθά.

Το σημαντικότερο είναι ότι δεν ξέρεις που ακριβώς να  βάλεις τι και όταν σκέφτεσαι πως να το κάνεις και έρχεται η ώρα αυτή, όλο και κάτι δεν γίνεται σωστά και βρίσκεσαι με όλα τα πλαίσια εκτός κυψέλης και τις μέλισσες ολόκληρου  του μελισσοκομείου  να σε έχουν πάρει στο ...κυνήγι.

Δεν είμαι σε θέση να γράφω συμβουλές για μελισσοκόμους, γιατί...χρονικά σαν μελισσοκόμος είμαι κάπου στην τάξη του...δημοτικού.
(από το νηπιαγωγείο έχω πάρει όμως απολυτήριο) 

Όμως ακριβώς επειδή είμαι νέα στο "άθλημα" μπορώ να καταλάβω τον "πόνο" του νέου μελισσοκόμου που αντιμετωπίζει αυτό το θέμα γιατί σχετικά μέχρι πρόσφατα ήταν και για μένα μια σημαντική δυσκολία.

Θεωρητικά, ξέρουμε τι να κάνουμε, αλλά στην πράξη δεν είναι το ίδιο...

Στη θεωρία λοιπόν  γνωρίζουμε ότι βάζουμε το γόνο στη μέση δίνοντας χώρο στη βασίλισσα για να γεννήσει και μετά προς τις άκρες δεξιά και αριστερά βάζουμε τις γύρες και μετά τα μέλια, αυτά!

Ωραία.

Αυτό όμως στην πράξη βγάζει τα μισά πλαίσια εκτός κυψέλης και τις μέλισσες εκτός ...εαυτού με ότι συνέπειες έχει αυτό για εμάς...

Για να μην έχουμε λοιπόν  όλα αυτά, βγάζουμε αρχικά το πρώτο ή το δεύτερο πλαίσιο (προσωπικά  με βολεύει καλύτερα το δεύτερο ) από την άκρη της κυψέλης, πιέζοντας πρώτα όμως με το ξέστρο μας τα διπλανά του πλαίσια ώστε να δημιουργηθεί  ο απαραίτητος χώρος για να μπορέσει να ανασηκωθεί και το τοποθετούμε κάθετα όρθιο στα πλαϊνά της κυψέλης μας προσέχοντας παράλληλα μην έχουμε πάρει και την βασίλισσα μαζί.





Συνήθως δεν κόβει βόλτες στα ακριανά πλαίσια, αλλά καμιά φορά φτάνει και εκεί η χάρη της και καλό είναι να το προσέχουμε.
Εναλλακτικά αν έχουμε στήριγμα για το πλαίσιο το τοποθετούμε εκεί για περισσότερη ασφάλεια.

Εδώ είναι τώρα το σημαντικό, δεν πιάνουμε ένα - ένα πλαίσιο βλέπουμε τι έχει το βγάζουμε έξω και μετά δεν θυμόμαστε που να το βάλουμε...

Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Χειροποίητο σαπούνι με ελαιόλαδο και κερί μέλισσας

Πρόσφατα μου ήρθε η διάθεση να φτιάξω πάλι σπιτικό σαπούνι.

Είχα βρει τις αναλογίες για τα υλικά ψάχνοντας στο ιντερνέτ παλαιότερα και ως...συνήθως έβαλα και κάτι επιπλέον για να δώσω και τη δική μου πινελιά στο τελικό προϊόν και είπα τώρα να καταγράψω την όλη διαδικασία προκειμένου να φανεί χρήσιμη για  όποιον ενδιαφέρεται...

Αρχικά θα χρειαστούμε γάντια και μάσκα για το πρόσωπο γιατί τα υλικά είναι διαβρωτικά και βγάζουν αναθυμιάσεις (βασικά μόνο η καυστική σόδα που θα χρησιμοποιήσουμε) 

 Υλικά :

1000 γρ. ελαιόλαδο (αντικαθιστούμε  ένα μικρό μέρος του με ελάχιστο κερί μέλισσας)

315 γρ. νερό

130 γρ. καυστική σόδα (υδροξείδιο του νατρίου - ΝαΟΗ)



αιθέριο έλαιο 

Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Τι μπορούν να κάνουν μερικές μέλισσες... σε μερικά σκυλάκια

Κοιτώντας διάφορα στο διαδίκτυο, έπεσα πάνω σε μερικές φωτογραφίες από σκυλιά που τα είχαν κεντρίσει μέλισσες...

Οι εικόνες είναι για γέλια και για κλάματα μαζί.

Παραπονεμένες και πονεμένες φατσούλες    από διάφορα σκυλάκια σε εκπληκτικές πόζες.

Εύχομαι τουλάχιστον να έληξε το θέμα για όλα και  για το καθένα χωριστά χωρίς περαιτέρω  προβλήματα και να είναι όλα καλά τώρα...αλλά να προσέχουν την άλλη φορά να μην βάζουν τη μουσούδα τους εκεί που δεν πρέπει.

Όλα αυτά στον ακόλουθο σύνδεσμο στο www.diaforetiko.gr 
εδώ

και με την ευκαιρία να βάλω και δυο πρόσφατες φωτογραφίες του μικρού γατούλη μας που ήρθε πασαλειμμένος  ...με λουλουδάκια,







 ελπίζω να μην τον επισκεφτούν μελισσούλες (λόγο λουλουδάκιων ) και αυτόν όπως τα καημένα τα σκυλάκια...   

Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Αντικατάσταση βασίλισσας - Δυο βασίλισσες στην κυψέλη

Σε επιθεώρηση που έκανα σε μερικές παραφυάδες γύρω στα μέσα Σεπτεμβρίου, βρήκα σε μια κυψέλη κάτι ωραιότατα...βασιλοκέλια...


Όοοπα !

Τι είναι αυτό τώρα ?

Επειδή τα ξαφνικά βασιλοκέλια τα έχω συνδυάσει με την σμηνουργία, έχω ένα έμφυτο φόβο όταν τα βλέπω αναπάντεχα.

Η διάγνωση του μελισσοκόμου πιστεύω ότι μοιάζει λίγο με αυτή του ...γιατρού, άρα έπρεπε να αναλύσω πρώτα τα συμπτώματα  για να καταλάβω  μετά από ποια "ασθένεια" πάσχει η κυψέλη μου. 

Έχουμε και λέμε λοιπόν :

 - Είναι εποχή σμηνουργίας ?

- Όχι, αλλά μήπως αυτή είναι λίγο περίεργη και της ήρθε η όρεξη να φύγει τώρα, φαίνεται μια καλή παραφυάδα...

-Έχει πολλά βασιλοκέλια, που είναι δείγμα σμηνουργίας ?

- Πάλι όχι, 4-5 έχει...

-Το σημαντικότερο, έχει βασίλισσα που γεννάει ?



 - Βεβαίως, μια φετινή ωραιότατη ...Μεγαλειοτάτη!
(και ωραία γέννα με αυγά ημέρας και σφραγισμένο γόνο)  

Τι έπαθε  αυτή η κυψέλη και τι κάνουμε λοιπόν τώρα ?