Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Αναζήτηση μελισσοκομικών πληροφοριών στο διαδίκτυο και αλλού...

Όταν ξεκινήσει  κάποιος και  ασχολείται με την μελισσοκομία, δεν είναι δεδομένο ότι έχει και κάποιον να του δείξει τα πρώτα απαραίτητα βήματα.

Αν έχει πολύ καλά είναι, αρκεί να είναι όμως  κάποιος που μπορεί να του έχει εμπιστοσύνη και να μπορεί να...κατανοήσει  βέβαια το τρόπο με τον οποίο τον...διδάσκει.

Αν δεν έχει ?

Αν δεν έχει, πάει όσες περισσότερες " επισκέψεις" μπορεί σε διάφορα μελισσοκομεία γνωστών και φίλων που μπορούν να τον φιλοξενήσουν έστω και για λίγες ώρες...

Το σοβαρότερο όμως είναι να έχει αρχίσει να διαβάζει ...μελισσοκομία.Έστω ένα βασικό αρχικό βιβλίο για τις μέλισσες και γενικότερα την παραγωγή μελιού.



(παλαιότερο φωτο-κολάζ με μέλι ...παραγωγής μας )

Όσα περισσότερα βιβλία διαβάσει κανείς τόσο καλύτερα εννοείται ότι είναι  και ακόμα καλύτερα με πιο σφαιρικά θέματα γύρω από την παραγωγή και την παθολογία της μέλισσας.

Μετά είναι τα σεμινάρια...


Όπου πιστεύετε ότι θα πάρετε τις πιο αξιόπιστες γνώσεις και όπου μπορείτε να υποστηρίξετε το κόστος τους, η επιλογή δική σας.


Τώρα αν δεν μπορείτε κάτι από τα πιο πάνω λόγο κόστους ή χρόνου, υπάρχει το διαδίκτυο όπου έχει κάποιες ιστοσελίδες με αξιόπιστες  πληροφορίες.

Έχουμε και λέμε :

Γεωπονική Αθηνών με κείμενα για μελισσοκόμους και ποικίλη θεματολογία σε 27 pdf

εδώ

Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με πάρα πολλές ερωτήσεις- απαντήσεις που καλύπτουν σχεδόν κάθε μελισσοκομικό θέμα


εδώ


Η ιστοσελίδα melinet.gr  με διάφορες πληροφορίες σχετικά με την μελισσοκομία και μια αναλυτική αναφορά για την εντατική εκμετάλλευση των μελισσών από την κ.Σοφία Γούναρη
εδώ

Το ελληνικό φόρουμ για τις μέλισσες "Μελισσολόγια" με μεγάλη επίσης ποικιλία θεμάτων σχετικά με τις μέλισσες

εδώ

και επίσης αμέτρητα blog, όπου γράφουν διάφοροι μελισσοκόμοι από όλη την Ελλάδα.

Είναι στο δικό σας πεδίο ευθύνης και αξιολόγησης όμως να  βρήτε ποια θα είναι εκείνα από τα οποία θα ενημερώνεστε...

Αυτά για το...διάβασμα, το κυριότερο όμως είναι να ασχοληθείτε με τα ...δικά σας μελίσσια.

Αλλιώς είναι σαν βοηθός με την εποπτεία κάποιου εμπειρότερου και αλλιώς  είναι όταν πρέπει μόνος να επιλέξεις άμεσα τι πρέπει να κάνεις σε μια απροσδόκητη κατάσταση που βρήκες αναπάντεχα σε μια επιθεώρηση.  

Προσωπικά όσα και να είχα διαβάσει στη θεωρεία στη πράξη πάντα ήταν διαφορετικά, κάτι το οποίο νόμιζα ότι ήταν παιχνιδάκι μου έβγαζε ...τη πίστη αλλά επίσης πολλές φορές συνέβαινε και το ανάποδο...

Το σημαντικό είναι να μαθαίνεις από τα λάθη σου, να προσπαθείς να βρεις γιατί έγινε κάτι διαφορετικά από ότι περίμενες και να φροντίζεις να μην επαναλάβεις  το ίδιο λάθος δεύτερη φορά.

Διότι τελικά ο καλύτερος δάσκαλος είναι ...ο χρόνος!

Τον πρώτο καιρό που πήγαινα να ανοίξω κυψέλες έκανα... επίκληση σε όλες τις ουράνιες αγγελικές μελισσοκομικές οντότητες  ( όσοι πιστεύετε ότι υπάρχουν ) να καθοδηγούν ...τα χέρια μου όταν έκανα κάποιο χειρισμό.

Οι μέλισσες μάλλον "μύριζαν " το φόβο μου και με είχαν τρελάνει στα "παράσημα" κεντριά ακόμα και πάνω από τη φόρμα...

Σιγά- σιγά όμως σαν την οδήγηση του αυτοκινήτου, έρχεται μια στιγμή που οι κινήσεις γίνονται μηχανικά και όλα είναι πιο εύκολα και απλά.

Σίγουρα πάλι θέλει προσοχή και εγρήγορση όταν κάνουμε τους χειρισμούς μας (σαν  την οδήγηση )   αλλά δεν είμαστε πια τόσο ...αγχωμένοι.

Προσωπικά είμαι λίγο στο στάδιο να θέλω να "ξεκρεμάσω" το Ν του νέου από το μέτωπό μου όπως ο νέος οδηγός θέλει να το βγάλει από το παρμπρίζ του αυτοκινήτου του, για να μην τον τρελαίνουν στα κορναρίσματα, αλλά από την άλλη όταν το βγάλεις, σταματάει η...ασυλία του νέου και αρχίζει η ώρα της ολοκληρωτικής ευθύνης των πράξεων μας και των "οδηγητικών" μας  ικανοτήτων...οπότε υπομονή λίγο ακόμα στο τιμόνι με το Ν στη πλάτη.
  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου