Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Ενεργοί μικροοργανισμοί και μελισσοκομία - αντιμετώπιση και πρόληψη ασθενειών

Ίσως να γίνουν  ένα καινούργιο "όπλο" στα χέρια των μελισσοκόμων κατά των διαφόρων ασθενειών που ταλανίζουν τις μέλισσες και όχι μόνο!
Οι ενεργοί μικροοργανισμοί ανακαλύφθηκαν το 1968 από τον Ιάπωνα Dr. TERUO HIGA  Καθηγητή του γεωργικού πανεπιστημίου.

Κατά την χρήση των ΕΜ (Ενεργοί μικροοργανισμοί ) παράγονται φυσικές ορμόνες , βιταμίνες, ένζυμα, κ.τ.λ. τα οποία βοηθούν στην καλύτερη ανάπτυξη φυτών και ζώων.Επίσης βελτιώνουν την φυσική αντίσταση του εδάφους, των φυτών και των ζώων , αναστέλλοντας έτσι τις ασθένειες.
Πρώτα ξεκίνησαν να χρησιμοποιούνται στη γεωργία, σιγά σιγά όμως η χρήση τους  , επεκτάθηκε σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς με δεκάδες εφαρμογές στην καθημερινή και επαγγελματική ζωή μας.




Έχω χρησιμοποιήσει ΕΜ την προηγούμενη χρονιά στην τροφοδοσία παραφυάδων.
Είναι σχετικά εύκολο να φτιάξει κανείς ΕΜ ,αρκεί να έχει μια αντίσταση ενυδρείου με θερμοστάτη , για να είναι σταθερή η θερμοκρασία κατά την διάρκεια της ζύμωσης , ένα στεγανό δοχείο και νερό χωρίς χλώριο (πηγής, γεώτρησης).

Προσθέτουμε πολύ μικρές ποσότητες από το αρχικό μείγμα των ΕΜ  

μέσα σε νερό για να  φτιάξουμε το τελικό ΕΜ  το οποίο είναι προϊόν ζύμωσης  μερικών ημερών σε στεγανό δοχείο.

Το κόστος είναι ελάχιστο  σχετικά με τις ποσότητες που χρειαζόμαστε.

Για όποιον νομίζει ότι είναι δύσκολο να το παρασκευάσει με ζύμωση μόνος του, βρήκα στο κατάστημα Κύρκα- μελισσοκομικός κύκλος, έτοιμο διατροφικό συμπλήρωμα που μπορεί να μπει και στο ζαχαροζύμαρο και στο σιρόπι.

Για περισσότερες πληροφορίες  πατήστε εδώ 

Τα προσωπικά μου συμπεράσματα δεν είναι ακόμα απόλυτα γιατί δεν έχω  κάνει χρήση τους σε κυψέλες με τις ίδιες συνθήκες εκτροφής και παρατήρηση στην εξέλιξη τους με προσθήκη και χωρίς προσθήκη  ΕΜ για να δω τα αποτελέσματα.

Πέρυσι πάντως τροφοδοτούσα ταχτικά με σιρόπι που είχε ΕΜ, μικρές παραφυάδες για να αναπτυχθούν, ενώ σε κάποιες άλλες κυψέλες μεγαλύτερες, δεν έκανα καμία τροφοδότηση πέρα από την διέγερση, για να πάρω μέλι.

Το αποτέλεσμα ήταν να αποδεκατιστούν οι "καλές και μεγάλες" και να επιζήσουν οι μικρούλες παραφυάδες...

Οι μεγάλες άρχισαν να χάνουν πληθυσμό σιγά σιγά το Σεπτέμβριο και οι σφήκες μετά ολοκλήρωσαν το σκηνικό!

Βέβαια δεν μπορώ να κάνω σύγκριση στο "πείραμα " γιατί δεν ήταν κυψέλες με ίδια μεγέθη και συνθήκες εκτροφής.

Μπορεί να ήταν τυχαίο, αλλά χρήζει παρατήρησης και μελλοντικής μελέτης σε ίδιες συνθήκες εκτροφής και ανάλυσης εργαστηρίου μετά, για να έχουμε πιο αξιόπιστα συμπεράσματα.

Ευχής έργον θα ήταν να μπορούν τα μελίσσια μας να παραμένουν γερά χωρίς τη χρήση βλαβερών φαρμάκων.

  Το αναφέρω σαν πληροφορία για όποιον θα ήθελε να δοκιμάσει την ικανότητα των ΕΜ στην προστασία της υγείας των μελισσιών του.

Στον ακόλουθο σύνδεσμο είναι η επίσημη ιστοσελίδα των ΕΜ στην Ελλάδα όπου μπορείτε να δείτε  και να πάρετε περισσότερες πληροφορίες.

Για τη χρήση των ΕΜ τόσο στη μελισσοκομία καθώς και σε δεκάδες άλλες εφαρμογές σε πολλούς διαφορετικούς τομείς της ζωής μας... 

http://www.emhellas.com/em_bees.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου